Genel Ticaret Sistemi (GTS) verilerine göre, bu artış Türkiye'nin toplam ihracatında Arap ülkelerinin önemini bir kez daha ortaya koydu.
Türkiye'nin toplam ihracatı 216 milyar 383 milyon dolar olurken, Arap Devletleri Ligine yapılan ihracat bu rakamın %18,4'ünü oluşturdu.
IRAK İLK SIRADA YER ALDI
Arap Devletleri Ligine yapılan ihracatta en büyük pay, 10 milyar 766 milyon dolarla Iraka ait oldu.
Irakı, 6 milyar 842 milyon dolarla Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), 3 milyar 416 milyon dolarla Mısır, 3 milyar 264 milyon dolarla Suudi Arabistan ve 2 milyar 799 milyon dolarla Fas takip etti.
SEKTÖREL DAĞILIMLAR
Iraka İhracat: Hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri yaklaşık 2,5 milyar dolarla ilk sırada yer aldı.
Kimyevi maddeler, mobilya, mücevher ve elektrik-elektronik sektörleri de önemli pay aldı.- BAEye İhracat: Mücevher sektörü 3,9 milyar dolarla zirvede yer alırken, kimyevi maddeler, elektrik-elektronik ve hazır giyim sektörleri öne çıktı.- Mısıra İhracat: Kimyevi maddeler ve mamulleri 890 milyon dolarla lider olurken, çelik, tekstil, elektrik-elektronik ve makine sektörü dikkat çekti.- Suudi Arabistana İhracat: Demir ve demir dışı metaller 463,4 milyon dolarla başı çekerken, elektrik-elektronik, kimyevi maddeler, otomotiv ve hazır giyim sektörleri önemli katkı sağladı.- Fasa İhracat: Kimyevi maddeler ve mamulleri 581 milyon dolarla ilk sırada yer aldı.
Otomotiv, tekstil, mobilya ve çelik sektörleri de ihracatta öne çıktı.
ÖNE ÇIKAN SEKTÖRLER
2024'ün ilk 10 ayında Arap Devletleri Ligine yapılan ihracatta en yüksek payı 6,1 milyar dolarla hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri aldı.
Kimyevi maddeler ve mamulleri 5,9 milyar dolar, mücevher 5,4 milyar dolar ve elektrik-elektronik sektörü 2,7 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi.
TÜRKİYENİN ARAP ÜLKELERİ İLE TİCARİ İŞBİRLİĞİ GÜÇLENİYOR
Türkiye ile Arap ülkeleri arasındaki ekonomik ilişkiler, düzenlenen zirve ve forumlarla daha da pekişiyor.
Artan ihracat rakamları, bu iş birliğinin güçlenerek devam ettiğini gösteriyor.